Beeldbegeleiding bij opvoeden

Opvoeden is een hele klus en loopt niet altijd  even soepel. Er kan tegenslag zijn waardoor er onvoldoende aandacht en energie is voor de opvoeding. De communicatie verloopt niet goed; er zijn misverstanden en ruzies. Als dit wordt ervaren als een probleem, is beeldbegeleiding ook een mogelijkheid.

Hoe

U kent het misschien van de tv: de Nanny komt, checkt, filmt, verbaast zich, grijpt in en de harmonie is weer hersteld. Zou mooi zijn zo’n toverfee in huis. Het principe bij beeldbegeleiding is wel hetzelfde.

Na een intakegesprek waarbij we kennismaken en ik een indruk krijg wie u bent of  wie jullie zijn, hoe er gedacht wordt over opvoeding, afspraken, omgaan met grenzen en wat de behoefte is, kom ik een dagdeel observeren en korte opnames maken van dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld thuis komen uit school, samen eten, naar bed ritueel, enzovoort.

Deze opnames bekijken we later samen en gaan we analyseren waarbij zichtbaar wordt wat goed gaat in de communicatie en wat beter kan. Beeldbegeleiding is gericht op positieve bevestiging en wil hulp en steun geven waar nodig met concrete tips maar vooral door het bevorderen van een positieve communicatie in het gezin. Door goed kijken naar de beelden zien ouders wat kinderen nodig hebben. Vervolgens zoeken we samen naar de behoeften achter het gedrag en hoe u uw handelen hierop kan afstemmen. Dit kan door meerdere observaties en opnames maar ook door gesprekken en opvoedondersteuning.

Kinderen en ouders kunnen tussendoor ook zelf opnames maken van dagelijkse situaties. Deze filmpjes kunnen met de eigen telefoon of camera op de beveiligde site NOTIVID worden gezet. Ouders krijgen een persoonlijk account en de filmpjes zijn alleen zichtbaar voor mij en de ouders. Na dit traject worden de opnames verwijderd.

Voor meer informatie: nettiekramer@scholare.nl of bel 0612797669