Beeldbegeleiding bij opvoeden

Opvoeden is een hele klus en loopt niet altijd  even soepel. Er kan tegenslag zijn waardoor er onvoldoende aandacht en energie is voor de opvoeding. Of de communicatie verloopt al langer niet goed; er zijn misverstanden en ruzies. Beeldbegeleiding is een mogelijkheid om samen te kijken wat er aan de hand is en op zoek te gaan naar verbetering van het contact.

Je kent het misschien van de tv: de Nanny komt, kijkt, filmt, verbaast zich, grijpt in en de harmonie is weer hersteld. Mooi, zo’n toverfee in huis. Helaas gaat het in de werkelijkheid niet zo snel. Het principe is wel hetzelfde bij beeldbegeleiding.

Na een kennismaking en intakegesprek krijg ik een indruk wie jullie zijn, hoe jullie denken over opvoeding, afspraken, omgaan met grenzen en wat de behoefte is. Daarna kom ik een dagdeel observeren en korte opnames maken van dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld thuiskomen uit school, samen eten, een spelletje doen en het naar-bed-ritueel.

Deze opnames bekijken we samen waarbij de nadruk ligt op wat goed gaat in de communicatie en wat beter kan. Beeldbegeleiding is gericht op positieve bevestiging en wil hulp en steun geven waar nodig met concrete tips, maar vooral de positieve communicatie in het gezin bevorderen. Door goed te kijken naar de beelden proberen we de behoefte van kinderen te vertalen naar gedrag en kunnen we het oudergedrag hierop afstemmen. Dit kan door meerdere observaties en filmopnames maar ook door gesprekken en praktische tips.

Kinderen en ouders kunnen tussendoor zelf ook opnames maken van dagelijkse situaties. Deze filmpjes kunnen met de eigen telefoon of camera op de beveiligde site NOTIVID worden gezet. Ouders krijgen een persoonlijk account en de filmpjes zijn alleen zichtbaar voor mij en de ouders. Na dit traject worden de opnames verwijderd.

Voor meer informatie: nettiekramer@scholare.nl of bel 0612797669