Klassen en kansenongelijkheid

Bij het kijken naar het eerste deel van de serie ´Klassen´ van Human (maandag, NPO 1) trof mij het verschil in de thuissituatie van twee kinderen. Je ziet een lief, goed gebekt meisje uit Amsterdam-Noord. Ze wordt opgevoed door haar opa en oma waar ze dol op is. Haar vader en moeder zijn er wel, maar zij wil bij haar opa en oma wonen. Hoe verder ik in deze aflevering kijk, hoe meer mij opvalt dat er wel iets aan de hand is in het gezin. Haar broertje wordt met een mes gestoken, net voor haar verjaardag, waardoor het meisje amper slaapt en doodmoe op haar verjaardag op school komt. Moeder is ook even in beeld; samen met oma komt zij mee naar school om het te vertellen. Op een voorlichtingsavond voor het voortgezet onderwijs moeten ouders en kinderen elkaar bevragen over de overstap naar de middelbare school, hun toekomstdromen toen (‘rijk worden,’ zegt opa) en verwachtingen hoe de kleindochter het zal doen op de middelbare school (‘niet veel’). Opa is niet zo’n prater.

Ook is een Turks jongetje te zien. Aandoenlijk hoe hij zijn best doet om beter te worden in taal; ’s avonds tussen negen en tien uur woordjes oefenen op de computer, allleen want de anderen werken of hebben geen zin. Hij zit trots tussen zijn ouders in bij het tien-minuten-gesprek. De juf laat de scores zien die van oranje naar groen zijn gegaan. ‘Hij doet heel erg zijn best en hij is erg vooruit gegaan, ik ben trots op hem,’ zegt juf. Zijn ouders glimmen. Zijn moeder vertelt op de voorlichtingsavond dat ze na de basisschool niet verder kon leren. Ze moest geld verdienen. Het jongetje en zijn ouders hopen dat hij naar de havo kan.

Ik besef weer hoe belangrijk het is dat je in een omgeving wordt opgevoed waar tegen je wordt gepraat, waar boeken zijn, waar je gestimuleerd wordt en verwachtingen zijn!

Net zoals het voor goed onderwijs belangrijk is dat je investeert in de leraar, is het belangrijk voor goed onderwijs dat we investeren in een goede thuissituatie en daar oog voor hebben.

Wilt u hulp bij het opvoeden thuis? Denk ook eens aan videobegeleiding. Laagdrempelig en maatwerk.

Reacties gesloten.