Opvoeden en Beeldcoaching

Opvoeden is een hele klus en loopt niet altijd  even soepel. Er kan tegenslag in het gezin zijn waardoor er onvoldoende aandacht en energie is voor de opvoeding. Of de communicatie verloopt niet meer goed; er zijn misverstanden en ruzies. Coaching met behulp van video-opnames is een mogelijkheid om samen te kijken wat er aan de hand is en op zoek te gaan naar verbetering van het contact.

Je kent het misschien nog van de tv: de Nanny. Zij komt, kijkt, filmt, verbaast zich, grijpt in, er is wat tegenslag maar uiteindelijk is de harmonie weer hersteld. Mooi, zo’n toverfee in huis. Helaas gaat het in de werkelijkheid niet zo snel. Het principe is wel hetzelfde bij beeldcoaching, vroeger video-hometraining genoemd.

Na een kennismaking en intakegesprek krijg ik een indruk wie jullie zijn, en jullie van mij. We kijken of het klikt en ik hoor hoe er gedacht wordt over opvoeding, afspraken, omgaan met grenzen en wat de behoefte is. Als de klik positief is, kom ik observeren en een korte opname maken van een alledaagse situatie. Bijvoorbeeld thuiskomen uit school, samen eten, een spelletje doen of het naar-bed-ritueel.

Deze opname bekijken we samen waarbij de nadruk ligt op wat goed gaat in de communicatie en wat beter kan. Coaching met beelden is vooral gericht op positieve bevestiging en wil hulp en steun geven waar nodig met concrete tips. Het is gericht op het bevorderen van positieve communicatie in het gezin. Door goed te kijken naar de beelden proberen we het gedrag te vertalen naar de behoefte zodat we het oudergedrag hierop kunnen afstemmen. Dit kan door meerdere observaties en filmopnames, maar ook door gesprekken en praktische tips.

Kinderen en ouders kunnen tussendoor zelf ook opnames maken van dagelijkse situaties. Deze filmpjes kunnen met de eigen telefoon of camera op de beveiligde site NOTIVID worden gezet. Ouders krijgen een persoonlijk account en de filmpjes zijn alleen zichtbaar voor mij en de ouders. Ouders kunnen hierbij vragen stellen en ik kan na het kijken bellen, komen of schriftelijk de vragen beantwoorden. Na een traject worden de opnames altijd verwijderd.

Voor meer informatie: nettiekramer@scholare.nl of bel 0612797669