Beeldcoaching

“WAT WE ZIEN IS NIET WAT WE ZIEN, MAAR WAT WE ZIJN.”

Fernando Pessoa 

De afgelopen jaren kreeg ik als beeldcoach nogal wat vragen van docenten, zoals:

“Waarom lukt het niet om contact te krijgen met die leerling of met die klas?”

“Hoe kan ik mijn professionaliteit vergroten op een praktische manier?”

“Hoe kom ik nu echt over voor de klas?”

“Ben ik wel duidelijk genoeg?”

Door beeldcoaching lukte het samen antwoorden te vinden op deze vragen. Bij het zien van de beelden zijn docenten verbaasd over de zeggingskracht en meestal in staat om na enkele video-opnames hun communicatie met de klas bij te stellen. Beeldcoaching richt zich op het vergroten van de interactie effectiviteit, de lesorganisatie en de didactiek van de leerkracht.

Hoe werkt beeldcoaching?

Na het intake-gesprek beslissen we of het wederzijds klikt en formuleren een concrete vraagstelling. Wat wil de docent veranderen of waar heeft deze last van. Daarna volgt de eerste opname. Deze gebruik ik om te bepalen waar het accent ligt: op de didactiek, het klassenmanagement of op interactieniveau. De analyse en eventuele montage maak ik op school na de lesopname. Meestal is twee uur hiervoor voldoende.

Door middel van een micro-analyse binnen de opname, bekijk ik of de gemaakte beelden antwoord geven op de vragen van de docent. Daarna bekijk ik samen met de docent de opname en stellen we werkpunten en doelen voor de volgende opname. De focus ligt op momenten waarop het gewenste gedrag of de interactie wel lukt.

De opnames worden nog twee keer herhaald en nabesproken. Daarna volgt een evaluatie en eventueel herformuleren we samen de vraag- en doelstellling. De docent maakt na elk gesprek een reflectieverslag dat we bespreken tijdens het vervolggesprek. Een traject bestaat meestal uit een intake gesprek, minimaal drie opnames en drie nagesprekken.

Het meest efficiënt is om intake, opname en nagesprek op dezelfde dag te plannen. De les zit nog vers in het geheugen van de docent en deze kan dezelfde dag reflecteren, doelen stellen ter verbetering en afspraken maken.

Toestemming

Voor opnames in de klas is toestemming nodig van de leerkracht, leerling(en) en bij kinderen onder de 18 ook van de ouders van de leerlingen. De leerlingen krijgen een brief mee met informatie voor hun ouders. Sommige scholen hebben in hun schoolgids opgenomen dat er video-opnames kunnen plaatsvinden in de lessen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, dan is zo’n brief niet meer nodig. Het is verstandig als de leerkracht vooraf de leerlingen informeert over de video-opnames. Soms vragen leerlingen of ze de opnames terug mogen zien.

NOTIVID

Vanaf 2017 maak ik gebruik van NOTIVID, een handig platform waar de docenten die ik begeleid en ikzelf, filmpjes kunnen uploaden. Het is veilig – alleen aangemeld met mailadres en link kan het filmpje zien – makkelijk, iedereen met digitale ervaring kan dit en handig.

Het meest praktische vind ik de mogelijkheid van het toevoegen van opmerkingen bij de filmpjes. Deze opmerkingen staan naast het filmfragment en zijn goed te lezen en ook te zien in een dubbele tijdlijn onderaan m.b.v. grijze bolletjes die aangeven waar de opmerkingen in de film zijn geplaatst.

Extra aanbod

Ik heb een aanvulling bedacht op mijn aanbod als beeldbegeleider op scholen: met behulp van NOTIVID  film je als docent zelf met je telefoon, tablet, camera of je vraagt een leerling. Je kiest vervolgens een kort fragment waarover je feedback wilt en je laadt dit filmpje op via NOTIVID. Vervolgens bekijk ik het, plaats er opmerkingen bij en jij kijkt het thuis zelf weer terug. Vervolgens praten we hier samen -life of via facetime, skype, telefoon – over de opmerkingen.

Waarom?

-Je krijgt professionele, veilige feedback wat jou net dat zetje in je zelfvertrouwen kan geven.

-Beeldbegeleiding is gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen, je professionele ontwikkeling en positief gericht; wat gaat goed? Het kan fijn zijn dat iemand die jij niet kent, met een professioneel en nieuw oog kijkt naar jouw gedrag voor de klas en de reacties van jouw leerlingen.

-Als docent kun je de beschikking krijgen over jouw scholingsbudget krijgen, in overleg met je leidinggevende en naar keuze inzetten. Op deze manier bespaar je tijd en kosten.

-Deze mogelijkheid is ook mogelijk tijdens een traject Beeldbegeleiding 

Hoe?

Je neemt contact op met mij (nettiekramer@scholare.nl).

Je krijgt een link toegestuurd waardoor je een eigen account krijgt en waarmee je jouw fragment kunt uploaden.

Kosten:

-1 filmpje uploaden en samen bespreken €75,- (maximaal 20 minuten per fragment).

-Extra gesprek op locatie € 75,-

 

Lees hier meer  (in maart nummer digitaal magazine LBBO) over beeldcoaching en wat dit kan toevoegen voor klas en docent.

 

 Reacties van docenten:

 Olga Mikešová (29), docente Duits:

“Nettie heeft zich volledig op de sterke momenten van mijn lessen gericht en liet mij (in)zien dat ik veel dingen goed doe – ik maak veel contact met de leerlingen, ik lach met hen, mijn lessen hebben meer structuur dan ik dacht en ook de zwakkere leerlingen komen bij mij aan de beurt…Ik heb nu minder twijfels over mijn houding als docent. Hierdoor ontstond meer ruimte voor experimenteren met activerende didactiek en werkvormen. Het was een eye-opener!”

Marleen (23), docenten Aardrijkskunde

“Ik kwam er door het bespreken van de video met mijn begeleidster achter dat dingen die ikzelf als een groot probleem zag, voor mijn leerlingen geen rol spelen.”