De kracht van feedback

feedback

Wij zijn als gasten aanwezig bij de eindpresentatie van tien trainees, één van hen is onze dochter. Om de beurt vertellen zij over hun proces van het afgelopen jaar en hun ontwikkelpunten. Zonder PowerPoint of Prezi, het gaat om het praatje, niet om het plaatje. Mooi hoe iedereen zijn eigen creatieve werkvorm kiest en dat die ook weer veelzeggend is.

Wat mij opvalt is hoe lovend elke trainee is over wat vooral de feedback van de groep met hen heeft gedaan. Eigenlijk hebben ze daar het meest aan gehad! Wat is het toch waardevol dat je zo’n kans krijgt; in een veilige omgeving horen hoe je overkomt. Je eigen blinde vlekken ontdekken en daar aan werken. Mijn dochter vertelt dat ze nu veel beter met kritiek om kan gaan, dat had ze nooit goed geleerd. Ja, waar leer je dat? Meestal niet op school helaas. Een partner van iemand vertelt in een reactie dat hij erg blij is dat groep de feedback gaf aan zijn vriendin, van hem wilde of kon ze het niet aannemen. Erg herkenbaar…

Een andere trainee zegt heel treffend dat zij op haar werk het meest wordt aangesproken op haar  ‘soft-skills’ (hoe ze bijvoorbeeld communiceert) en veel minder op haar hard-skills (de inhoud van haar werk).

Ik moet denken aan het onderwijs; wat zou het toch goed zijn als docenten meer aan intervisie doen en elkaar feedback geven; daar groei je het meest van in je werk en als persoon: het durven geven van feedback en omgaan met gekregen feedback.

Intervisie is niet alleen voor beginnende docenten. Die misvatting kom ik nog wel eens tegen op scholen als ik vraag of ze intervisiegroepen hebben.  Zelf heb ik ooit op mijn eerste school intervisie opgezet, puur uit behoefte. Daar heb ik veel van geleerd. Nu zit ik al een aantal jaren in verschillende intervisiegroepen. Iedere keer leer ik nog weer bij en ga ik geïnspireerd en enthousiast naar huis.

Hoe is dat op jouw school geregeld: is er geregeld intervisie, heb je daar weleens aan deelgenomen?  Nee? Regel het zelf of bel mij. Ook door beeldcoaching krijg je waardevolle feedback: je ziet zelf hoe je overkomt.

nettiekramer@scholare.nl

0612797669

Reacties zijn gesloten.