Huiswerk leren maken

De afgelopen weken heb ik  ingevallen als docent Nederlands op een school voor VMBO, 2 brugklassen en 2 tweede klassen, BB en BK en TL//H. Invallen is een pittige klus; je moet je binnen no-time de mores van de school eigen maken, zo voor de klassen stappen binnen de al ontstane groepsdynamiek en proberen zo snel mogelijk de draad op te pakken waar ze waren gebleven.

Heb je je huiswerk af?

Ik moest onwillekeurig weer denken aan mijn eigen brugklastijd en hoe ik die eerste weken werkelijk geen idee had hoe ik mijn huiswerk moest aanpakken. Ik herinner mij mijn eerste dikke onvoldoende op een overhoring voor geschiedenis. ‘Moest je dat leren dan?’ Gelukkig kregen we de weken daarop studieles van onze sectorleider en langzamerhand kwam het wel goed met mij. Het hielp niet echt dat mijn ouders ook geen idee hadden wat ik thuis moest doen en niet verder kwamen dan de vraag of ik mijn huiswerk af had. Uiteraard zei ik daar altijd ja op. Overigens is dit de meest gestelde vraag aan pubers.

Verschillen

Ondanks een betere voorbereiding nu op de basisschool en veel meer kennis over leren, zag ik toch grote verschillen tussen kinderen bij het gebruiken van de agenda en het plannen van het huiswerk. Slechts een klein aantal meisjes en een enkele jongen, lukte dit wel goed. Ook verbaasde ik mij over de studiewijzers die kinderen nog steeds in de brugklas krijgen voor een periode van 8 weken! Daarbij de veronderstelling dat kinderen alles wel op Magister konden opzoeken. Alsof het niet veel anders is of je iets voor je ziet op papier of op een scherm. Breininformatie leert ons iets anders en vandaar ook dat scholen weer overgaan op papieren agenda’s en deze zelfs weer verplicht stellen.

Leren leren

Tijdens de ouderavond ‘Heb je je huiswerk af?‘, vertel ik ouders naast veel breininformatie over het puberende brein, ook iets over leren uit het boekje ‘Zo is leren leuk‘. Hierin zit o.a. een handig testje waarbij kinderen en ouders meteen kunnen zien waar het mogelijk aan schort. Een overzichtelijk, praktisch en informatief boekje.

Een ouderavond die ouders echt helpt kinderen goed te begeleiden bij het maken met huiswerk, is geen overbodige luxe. Als je oudste kind naar het voorgezet onderwijs gaat, is het net zo nieuw voor ouders als voor de kinderen!

Dit filmpje is gebaseerd op de breininzichten en geeft handige tips hoe te leren.

Reacties zijn gesloten.